Saturday , December 7 2024
Noutati

Pompe de Caldura Geotermale

Pompe de caldura geotermale: Cum functioneaza?

Atunci cand vine vorba despre pompe de caldura geotermale, pentru unii proprietari de case, acestea reprezinta o necunoscuta. Exista insa si proprietari constienti de importanta utilizarii unui astfel de echipament. In continuare vom discuta despre aceste pompe de caldura, iar informatiile pe care vi le furnizam sunt foarte utile si interesante. Va recomandam astfel, sa cititi pana la final.

Modul de functionare al unei pompe de caldura geotermale

Aceste pompe de caldura reprezinta un sistem deosebit de eficient pentru a incalzi si raci locuinta. De exemplu, pe timpul verii cand este foarte cald, pompele geotermale de caldura vor extrage caldura din interiorul casei, si o vor transfera in sol sau in apa subterana.

Iarna in schimb, din acelasi loc vor extrage caldura pe care o vor transfera ulterior in interiorul cladirilor. Aceste pompe functioneaza cu ajutorul energiei termice, care poate fi provenita de la un panou fotovoltaic, si nu necesita arderea combustibililor precum alte echipamente.

Aceste Pompe de Caldura Geotermale au nevoie de asemenea de foarte putina ventilatie comparativ cu pompele de caldura cu sursa de aer, oferindu-va libertatea de a amplasa panouri fotovoltaice pe acoperisuri.

Utilizarea pompei de caldura geotermale in conditii calde

Caldura de la proprietate este absorbita in apa printr-o unitate de aer conditionat, care este fie canalizata, montata pe perete, fie montata pe tavan.
Cu tehnologia pompei de caldura aer-apa, acest tip de sistem de racire poate fi trecut si prin conductele de apa incorporate in podea, pereti sau tavan.

Apa calda extrasa este apoi trecuta prin pamantul rece, disipand caldura in pamant, iar apa rece este apoi impinsa inapoi in proprietate, necesitand doar puterea unei pompe de circulatie.

Utilizarea pompei de caldura geotermale in conditii de frig

Caldura este extrasa din sol indiferent de temperatura ambianta. Aceasta este apoi transformata intr-o temperatura mai mare printr-un sistem de refrigerare, similar unui aparat de aer conditionat standard, cu exceptia faptului ca, caldura este transferata in apa.

Aceasta apa calda poate fi apoi folosita pentru apa calda potabila, incalzirea piscinei, incalzirea prin pardoseala si un sistem de incalzire prin conducte.

Tipuri de sisteme geotermale de pompe de caldura

Referitor la pompe de caldura geotermale, exista diverse tipuri de sisteme pe care le puteti alege. Vom vorbi chiar acum despre ele.

1. Sisteme in bucla inchisa

Pompe de Caldura GeotermaleCategorizate in configuratii orizontale, verticale sau iaz/lac, aceste tipuri de dispozitive cu sursa de sol circula apa printr-o conducta in bucla inchisa. Realizate din tuburi de plastic, aceste bucle sunt ingropate in pamant sau scufundate in apa, in functie de configuratia aleasa. Printr-un simplu schimb, caldura este absorbita de la proprietate in apa si apoi disipata in pamant sau invers.

2. Sisteme orizontale

Cea mai rentabila solutie pentru proprietati rezidentiale mari in special, si pentru constructiile noi, sistemele orizontale sunt o alegere fiabila atunci cand este disponibil spatiu amplu.

Necesind santuri de cel putin 1.2 metri adancime, aceste sisteme utilizeaza conducte ingropate la diferite distante sub pamant.

Un alt mod in care are loc instalarea este prin buclarea tevii, in stil slinky, intr-un sant mai scurt, reducand costurile si facand-o o optiune mai practica in zonele care nu sunt la fel de potrivite pentru metodele traditionale de instalare.

3. Sisteme verticale

Sistemele verticale pe de alta parte, sunt mai potrivite in casele cu spatiu exterior limitat. Acestea reprezinta de asemenea, o alegere potrivita in zonele in care solul este prea putin adanc pentru santuri, reducand la minimum perturbarea peisajului original.

Aici, buclele verticale sunt conectate la o conducta orizontala, plasate in santuri si conectate la pompa de caldura dintr-o casa data.

4. Sisteme de buca deschisa

Aici, un put sau un corp de apa de suprafata este folosit ca fluid de schimb de caldura care circula prin pompa de caldura geotermala. Odata ce acest lucru are loc, apa se intoarce in pamant prin fantana, put de reincarcare sau descarcare la suprafata.

Acest sistem este o alegere potrivita in proprietatile in care exista o sursa adecvata de apa curata, care respecta reglementarile locale referitoare la evacuarea apelor subterane.

5. Sisteme de IAZ/Lacuri

Pentru proprietatile care prezinta un corp de apa considerabil, o configuratie cu bucla inchisa pentru iaz/lac poate fi cea mai rentabila optiune.
Aici, o conducta de alimentare este instalata in subteran, conectand cladirea la apa si incolacita in cercuri la aproximativ 2-3 metri sub pamant.

Acestea pot fi plasate, totusi, numai daca iazul sau lacul indeplinesc un anumit set de criterii referitoare la volum, adancime si calitatea apei.

6. Sisteme hibride

Folosind mai multe corpuri de caldura, inclusiv surse geotermale si pe baza de aer, sistemele hibride sunt eficiente in casele in care nevoile de racire sunt mai mari decat cele legate de incalzire.

Pompe de Caldura Geotermale – Instalate intr-o varietate de metode, inclusiv abordarea „put de coloana in picioare”, sistemele hibride sunt una dintre multele moduri populare in care proprietarii de case se pot bucura de incalzirea si racirea superioara generate de pompele de caldura.

Citeste si...

Ferestre Termopan Brasov

Ferestre Termopan Brasov

Cele mai importante beneficii ale unei ferestre termopan Brasov Atunci cand vreti sa va renovati …

Close