Ce informatii trebuie sa cunoastem despre keratorefractometrie?
Este posibil sa nu fi auzit despre keratorefractometrie niciodata, dar la fel de posibil este sa fi auzit acest cuvant dar sa nu stiti despre ce este vorba. Ei bine, despre keratorefractometrie vom discuta in randurile care urmeaza. Daca va intereseaza sa aflati mai multe informatii, va recomandam sa cititi pana la final. In acest fel, va fi mult mai usor sa stiti si totodata sa retineti. l
Definitie keratorefractometrie si alte informatii
Keratorefractometria (K) este masurarea curburii corneei; curbura corneei determina puterea corneei. Diferentele de putere la nivelul corneei (meridianele opuse) duc la astigmatism; prin urmare, keratorefractometria masoara astigmatismul. Poate fi achizitionatun dispozitiv in acest sens impreuna cu o varietate de instrumente, fie manual, fie prin metode automate.
Masuratorile pot fi foarte sofisticate, cum ar fi cazul topografilor. Ele masoara o cornee intr-un numar mare de puncte sau pot fi masurate intr-o zona mai finita a corneei. De exemplu cu un keratorefractometru manual sau cu IOL Master. IOL Master masoara de asemenea, lungimea axiala si alti parametri oculari (cum ar fi adancimea camerei anterioare si masuratori de la alb la alb) si include citiri K.
Manual vs automat
De multe ori este preferata keratorefractometria manuala pentru ca ofera o intelegere clara a integritatii filmului lacrimal pre-cornean, o vedere dinamica a suprafetei corneei.
Cu keratometria manuala, se obtine o vizualizare directa a reflexiilor generate de filmul lacrimal. Puteti recunoaste zonele de neregularitate sau compromise ale suprafetei corneene.
Daca filmul lacrimal este uleios sau deranjat, sau corneea are distrofie sau degenerare subtila, aceasta se va reflecta in calitatea masuratorilor. Aveti o intelegere mult mai buna a calitatii si acuratetei masuratorilor dvs.
Cu masuratorile automate, achizitia este statica. Masuratorile sunt achizitionate la un moment dat si sunt generate pe computer. In calitate de operator al instrumentului, nu apreciati acuratetea „momentului masurat”.
Keratorefractometria este o masuratoare critica in chirurgia cataractei, deoarece erorile in masuratori sunt corelate 1:1 cu rezultatele refractiei. Daca aveti o reducere de 1,00 D in citirile K, veti avea o surpriza refractiva de 1,00 D.
Daca K este inexact, veti avea o surpriza refractiva neasteptata postoperator. In aceasta generatie de interventii chirurgicale de cataracta si lentile intraoculare premium (IOL), un rezultat al ratei refractiei este foarte dezamagitor pentru medic si pacient. Corectarea ametropiei reziduale la pacientii postoperatori cu cataracta poate necesita o a doua procedura chirurgicala. Aici este vorba despre schimbul de IOL, piggy-back-ul unei IOL suplimentare sau o procedura de suprafata.
Alegerea ideala
Daca exista vreo indoiala in citirile K, acestea ar trebui refacute intr-o alta zi. Se vor repeta citirile K daca exista vreun indiciu al unei probleme sau daca masurarea este dificil de obtinut. De obicei masoara se ochiul drept, apoi ochiul stang, apoi se repeta procedura pentru a verifica.
Daca pacientul are o boala a ochiului uscat sau poarta lentile de contact de exemplu ii va fi recomandat sa se intoarca dupa tratamentul pentru ochi uscat si sa nu poarte lentile de contact timp de 1 pana la 3 saptamani, in functie de tipul lentilei.
Este posibil ca prima masuratoare K sa nu fie cea folosita pentru operatie. Daca trebuie sa urmati masuratori pentru operatia de cataracta, cel mai probabil veti avea nevoie de o keratorefractometrie. Cu siguranta este primul lucru pe care doriti sa-l faceti inainte de a va administra picaturi, a efectua gonioscopie sau orice ar putea compromite suprafata corneei.